Jak działa Atemfrisch?

W 90% przypadków za nieświeży oddech odpowiedzialne są bakterie, która kolonizują naszą jamę ustną. Choć niektórym wyda się to zaskakujące, bakterie te żyją w środowisku beztlenowym, "zamieszkując" mikroskopijne kanaliki na powierzchni języka, policzków, czy gardła. Warto pamiętać, iż stanowią one naturalną florę bakteryjną człowieka, totez wbrew obiegowym opiniom nie jest możliwe ich całkowite wyeliminowanie. W pewnych okolicznościach, gdy warunki do rozwoju tych bakterii w jamie ustnej są sprzyjające, ich liczba znacznie wzrasta. Dlaczego to takie ważne? Bakterie te biorą udział we wstępnym procesie trawienia spożywanych pokarmów, rozkładając białka zawarte w spożywanych pokarmach, śluzie, krwi, czy obumarłej tkance. Białka zaś składają się z aminokwasów, a dwa z nich – Cysteina i Metionina – zawierają w swym składzie siarkę. Mówiąc wprost, nadmierna liczba bakterii rozkłada nadmiernie dużą liczbę białek, a efektem tego procesu jest uwalnianie siarki pod postacią tzw. lotnych związków mających nieprzyjemny, a czasem wręcz odpychający zapach i metaliczny posmak.

Produkty Atemfrisch powstały z myślą o rozwiązaniu tego problemu. Ich zadaniem nie jest maskowanie nieświeżego oddechu, lecz jego całkowita neutralizacja. Dzięki zawartej w nich formule aktywnego tlenu, dociera on w niedostępne rejony jamy ustnej, normalizując liczbę w/w bakterii. Ponad to, składniki produktów łączą się z uwolnionymi związkami siarki i "neutralizują" ich strukturę, zamieniając je w całkowicie bezwonne i bezsmakowe sole organiczne.