O nieświeżym oddechu

Halitoza, to medyczne określenie chronicznego, nieświeżego oddech. Wyniki wielu badań pokazują, że na przypadłość tą cierpi 20-30% całej populacji świata. Wbrew powszechnej opinii halitoza wcale nie jest związana z brakiem higieny jamy ustnej. Równie błędne jest przeświadczenie, iż nieświeży oddech wynika głównie z problemów z żołądkiem. Halitoza wywołana problemami gastrologicznymi dotyczy bowiem mniej niż 5% wszystkich osób, które na nią cierpią.

Pojawienie się nieświeżego oddechu potrafi mocno utrudnić zarówno życie towarzyskie, jak i kontakty zawodowe. W skrajnych przypadkach może wręcz uniemożliwić nawiązywanie długotrwałej rozmowy doprowadzając osobę, która się z nim boryka do wielu rozterek, izolacji, a nawet depresji.

 

Symptomy halitozy

Do najczęstszych symptomów wskazujących na nieświeży oddech zaliczamy:

  • biały lub żółty nalot na języku,
  • brak poprawy oddechu po szczotkowaniu zębów,
  • suche usta, gęsta ślina, piekący język,
  • białe grudki (tzw. kamienie migdałowe) na migdałkach,
  • pogorszenie się oddechu po spożyciu produktów bogatych w białka, a także alkoholu, kawy i słodyczy,
  • stały, kwaśny, gorzki lub metaliczny posmak w ustach.
 
Nie jest do końca jasnym, co dokładnie powoduje tak gwałtowny wzrost liczby tych bakterii u niektórych osób i idące za tym pogorszenie oddechu. Różne badania przypisują ten problem przeróżnym przyczynom takim, jak: zmiany hormonalne, diecie bogatej w produkty, w których skład wchodzą duże ilości związków siarki, długiemu okresowi zażywania leków, niektórym antybiotykom, zaburzeniom wydzielania śliny, a nawet zmianom genetycznym.
 
Warto zapisać się na wizytę u lekarza stomatologii, by ten przebadał nas pod kątem nieświeżego oddechu i/lub by wykluczył niektóre z przyczyn (chodzi głównie o dwa czynniki: ubytki, w których gromadzić się mogą gnijące resztki pożywienia, lub też o różnego rodzaju choroby przyzębia). Warto też zwrócić uwagę na z pozoru trywialne kwestie, jak ilość wypitej w trakcie dnia wody. Zbytnie odwodnienie ogranicza bowiem ilość wydzielanej śliny, która nie tylko przepłukuje jamę ustną ze wszelkich resztek, ale i pomaga ją natlenić.